Expositie Sarah Kobak en Sonja Hunefeld

Zo 1 april 2018 - Za 5 mei 2018

Op zondag 1 april openen we de eerste tentoonstelling van dit seizoen. Deze keer met de sieraden van Sarah Kobak en Sonja Hunefeld.

Beide ontwerpers-goudsmeden maken naar mijn smaak sieraden die sierlijk en robuust zijn. Ze hebben gelijktijdig een archaïsche én eigentijdse uitstraling. De sieraden zijn technisch hoogstaand en beide ontwerpers spelen graag met de kleuren van diverse edelstenen en edelmetalen.

Jullie zijn van harte uitgenodigd voor de opening van deze tentoonstelling tussen 12.00 en 17.00 uur. Sarah en Sonja zullen er zelf zondag ook zijn en vertellen jullie heel graag over het werk wat ze bij ons tonen!

Er is ook nog een extra koopzondag ingepland, zondag 29 april. Zo kun je nog mooi van de gelegenheid gebruik maken om een moederdag cadeau uitzoeken van Sarah of Sonja.

Sarah Kobak

“In 2004 behaalde ik mijn diploma voor goudsmid aan het ROC Zadkine in Schoonhoven. Hierna vertrok ik voor 1 jaar naar Engeland om daar BA Jewellery Design te studeren aan The University for the Creative arts in Rochester. Nadat ik terug kwam in Nederland ben ik begonnen met een klein atelier in Zaandam en inmiddels zit ik op een prachtige locatie in Zaandijk met het allermooiste uitzicht van de Zaanstreek.

In mijn atelier ontwerp en maak ik mijn collectie sieraden. Ook heb ik begin 2018 mijn eigen leercentrum opgezet onder de naam ” SIER & RAAD, leercentrum voor goudsmeden”. Hier geef ik les aan beginners en gevorderden en verzorg ik diverse workshops, een cursus en een 2-jarige opleiding.

Edelsmeden in mijn passie. Niet alleen vanwege de enorme diversiteit aan ambachtelijke technieken die er binnen dit vak zijn. Maar ook vanwege de bijzondere opdrachten die ik regelmatig krijg, de uitdagingen waar ik soms voor sta, en het ondernemerschap wat erbij komt kijken. Dit alles samen, maken dit het mooiste beroep van de wereld.”

www.sarahkobak.nl

Sonja Hunefeld

“Wat goudsmeden betreft was ik er qua leeftijd niet héél vroeg bij. Pas op 19-jarige leeftijd ontdekte ik dat ‘goudsmid zijn’ überhaupt ook een beroep was. Als aan de grond genageld, toen ik in 1999 op ‘De Zilverdag’ in Schoonhoven liep en de stand van De Vakschool zag: Er ging een wereld voor me open!

Na die ene Zilverdag in Schoonhoven wist ik het: Ik word goudsmid! Ik schreef me in op De Vakschool in Schoonhoven en in 2003 rondde ik daar mijn opleiding tot goudsmid/ondernemer af. Met het diploma op zak mocht ik blijven werken bij mijn stage adres in Den Haag als goudsmid. Unieke sieraden voor bijzondere klanten maken en jaren later vond ik een baan als juwelier. Daarna kreeg ik de kans om voor een groot sieradenmerk in Azië aan de slag te gaan als productiemanager. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen… Gaandeweg begon ik me echter te realiseren dat unieke stukken maken het beste bij me past. One of a kind sieraden maken; dát is voor mij als goudsmid het allermooiste om te doen! En zo kwam ik in 2011 weer terug in Nederland, terug bij de basis, terug bij het begin, de start van mijn eigen goudsmidatelier in Leiden.”

Als Goudsmid écht alles zelf maken

“Als goudsmid maak ik écht alles zelf. Ik koop geen kant-en-klare halffabricaten in en ook het legeren heb ik me door veel experimenteren eigen gemaakt. Verhoudingen uitproberen tot het juiste gehalte en de juiste kleur zijn bereikt. In goud, zilver, platina, mét of zonder edelstenen; kan ik ein-de-loos zoeken naar de perfecte verhoudingen, vormen en kleuren.
Mijn werkwijze tijdens het goudsmeden is heel traditioneel. Dat maakt dat mijn sieraden heel degelijk in elkaar zitten en met veel zorg zijn afgewerkt. Daarbij werk ik met modern- en zelfgemaakt gereedschap en verzin ik iedere keer nieuwe oplossingen om het resultaat te bereiken dat ik voor ogen heb. Wat mij betreft is niets onmogelijk!”

www.odinski.com


Naar expositie overzicht